Markering av Samfolkets dag

På avdelingen i år har vi valgt å lage en etterligning av luene som samefolket bruker til draktene sine. Og se hvor kule det ble! Jeg skal ikke ta all æren, for en kollega ble inspirert av et bilde som da gjenskapte dette sammen med barna.

Vi har lagt opp litt over en uke med små drypp av samisk innslag, vi har vært på biblioteket og lånt bøker som barna selv kan bla i og som vi bruker i lesegrupper og samlinger. Vi har sett en episode av “Hvis jeg var deg” på NRKsuper for å visualisere dette hos de yngste hos oss, men også for de største. De ble superfascinert! Spesielt for blodpannekaker og vi fant fram oppskriften og skrev den på rapporten slik at foreldrene kunne kanskje lage det sammen med barna. Gjett om tilbakemeldingen fra foreldrene var positive! De ble ikke så glad for oppfordringen, men veldig glad for at vi tok barna på alvor. Vi skal ikke servere barna blodpannekaker, men vi skal prøve oss på blodpølser sammen med “Gahkku” på norsk en type tynnbrød. På selve dagen skal vi sette opp lavvo og ha samling ute hvor barna skal prøve seg på lassokasting. De kan jo så mye om reinsdyr nå!

Her har dere barnas tolkning av det samiske flagget. De ble så fine og vi fikk en kommentar idag. “Er alle de samiske flagg? Selv om alle er forskjellige?”

I hvilestund har vi hørt på joik og jeg tenkte å by litt på meg selv i samling ved å synge “Bæ, bæ lille lam” og “Bjørnen sover” på samisk. Så det blir spennende. Det var et år jeg fikk lånt meg en etterligning av den samiske drakten og hadde fellessamling der jeg også sang. Men nå så er det en stund siden sist jeg har begitt meg ut på samisk tale så nå skal det øves!

Håper dere finner litt inspirasjon til deres markering! Kanskje dere vil dele noe gøy fra en markering dere har hatt?

Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *